Home /
maandag 02 februari 2015 10:09
Voorstelling DE ALZHEIMERS

De update van 'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader' is op 7 september 2015 verschenen. De vernieuwde editie (...'het verhaal van mijn vader in deze tijd') bevat een extra hoofdstuk over medicijnen bij mensen met dementie die 'lastig' zijn. Deze werken amper, zijn zelfs schadelijk en soms dodelijk. Ook blijkt dat de richtlijnen van de verschillende dokters een regelrechte chaos zijn: mede dankzij de invloed van de farmacie. En dat zelfs in het voorbeeldproject De Hogeweyk ( 'Het Alzheimerdorp') deze pillen worden voorgeschreven.
Boek bestellen? Dat kan via Bol.com (klik hier), via uw boekhandel of - als u een gesigneerd exemplaar wenst - via een e-mail aan ons.

 

De Alzheimers

 

En natuurlijk kunt u nog altijd vragen naar Stella Braam's voorstelling: 'DE ALZHEIMERS". Onder het motto: 'Met goede "reisleiders" aan je zijde hoeft dementie geen ramp te zijn'. 'Heb ik Alzheimer?', vroeg Stella's vader René van Neer zich vaak vertwijfeld af. 'Helemaal vergeten!' Op de gesloten afdeling in het verpleeghuis ging de oud-psycholoog op zoek naar de nooduitgang, want zijn studenten hadden hem dringend nodig. Tevergeefs probeerde hij de code van het cijferslot te achterhalen.

 

Zijn cognitieve beperking leidde tot 'onbegrepen' gedrag. 'De heer was namelijk agressief tijdens de ochtendverzorging', stond te lezen in zijn zorgdossier. Die agressie had een reden. Welke? Dat wordt duidelijk in de speelse, interactieve voorstelling van Stella Braam. Zij neemt u mee op reis in de wereld van de oudere die 'ze niet meer op een rijtje heeft', om haar vader te citeren. De voorstelling maakt op humoristische wijze duidelijk hoe je leven eruit ziet als je hulpbehoevend bent en hoe de mantelzorger soms tot wanhoop wordt gedreven - maar meestal toch een uitweg vindt (waar wel wat creativiteit bij komt kijken).

 

Daarna is het publiek aan zet. Met vragen en discussie - en aandacht voor oplossingen om de zorg voor kwetsbare ouderen te garanderen. Er waait een nieuwe wind door Nederland: vooral mantelzorgers - kinderen, echtgenoten en buren - moeten voor hen gaan zorgen. Hoe? De nieuwe uitdaging heet dan ook: hoe regelen we zorg nu er amper nog zorg is? Welke creatieve oplossingen kunnen we bedenken? 'Samen redderen', is dan ook motto nummer twee. Samen, want de bottomline is dat mensen niet opgeborgen willen worden in een verpleeghuis waar niets te doen is. Ze willen blijven deelnemen aan de maatschappij, aldus Stella Braam op 17 september 2015 op de website van dementieverhalenbank.nl. Daar kunnen we alleen samen voor zorgen. 

 

Belangstelling voor een voorstelling van Stella Braam?

 

Wilt u Stella Braam uitnodigen voor deze of een andere voorstelling? Stuur ons een e-mail
We staan graag voor u klaar!

 

--

Interessante links

 

Hier volgen interessante links naar websites and videos over het thema 'ouderen en dementie/Alzheimer'. Hoewel Braam & Broer u graag op deze informatie opmerkzaam wil maken, zijn zij uiteraard niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de sites en videos geschreven en gezegd wordt. 

 

Hier volgt een heel ontroerende video met een rap door een Amerikaanse jongen, Lee, die zijn vader aan de gevolgen van Alzheimer's heeft verloren. Muziek als expressiemiddel. Hier is de website met het verhaal over Lee's vader. 

 

 

'In plaats van meer (aandacht voor) wetenschappelijk onderzoek naar een geneesmiddel van dementie, is er (veel) meer aandacht nodig voor de (vaak verborgen) uitdagingen van mensen met dementie die thuis wonen', aldus bijzonder hoogleraar Langdurige zorg & Dementie aan de Universiteit van Amsterdam, Anne-mei The. 'Anders dan de biomedici beweren is de genezing nog helemaal niet dichtbij'. 

 

De Alzheimer Experience is bedoeld om zich u te laten inleven in de wereld van iemand met dementie. U kunt het perspectief zelf laten wisselen en dat dan ervaren, bijvoorbeeld eerst het perspectief beleven van de mens met dementie in de film en dan dat van zijn of haar mantelzorger, familie of het gezichtspunt van wat er op de film gebeurd dat wordt ingenomen door de verzorgende. Dit interactieve docudrama, een initiatief van wetenschapper en auteur Anne-Mei The en ondernemer Marco Ouwehand, heeft verscheidene prijzen in de wacht gesleept. 

 

'Blijven deelnemen aan de maatschappij', door Stella Braam op de website dementieverhalenbank.nl 

 

In de zogenaamde 'Martha Flora Huizen' wordt 'gespecialiseerde en liefdevolle zorg voor mensen met dementie' aangeboden. Bepaald geen traditionele verpleeghuizen, maar gezellige, geboren en veilige woonomgevingen tussen de 30 en 40 mensen (met dementie) die zowel recht doen aan het individu, als aan de behoefte van nabijheid van andere mensen, geborgenheid en structuur. In de Martha Flora Huizen zijn wonen en zorg gescheiden. De bewoners van de huizen betalen huur voor hun zorgappartement en gemeenschappelijke ruimte. Voor het zorggedeelte wordt gebruik gemaakt van het persoonsgebonden budget (PGB) en wordt een eigen bijdrage betaald.

 

De Herbergier is de naam van een concept voor kleinschalige, huiselijke opvang van 'ouderen met geheugenproblemen' op verschillende plaatsen in Nederland. We hebben twee video's voor u uitgekozen die deze ouderen-vriendelijke woonvorm illustreren. Een van de vestiging in Oostvoorne, de ander in Arnhem. In de eerste video wordt duidelijk waar De Herbergier voor staat en gaat: de mens staat centraal en niet een ziekte (van Alzheimer). En: er wordt geen dwang of 'onrustmedicatie' toegepast.

 

De Herbergier in Oostvoorne

 

 

De Herbergier in Arnhem:

 

 

"Is Alzheimer eigenlijk wel een ziekte? Of hoort het gewoon bij het ouder worden? We weten er nog te weinig van" (Nieuwsuur, zondag 13 september 22:00 uur | dit onderwerp start op 17:05 minuten)